Čerpání dovolené o státním svátku

  • Zveřejněno: 14.08.2017
  • Autor: Lenka Kobylková, mzdová specialistka RP OS KOVO Olomouc

Pracuji v nepřetržitém provozu. Směna mi vychází na státní svátek. Podle zákoníku práce se mi neodečítá žádný den řádné dovolené. Jak je to ohledně čerpání dovolené ve státní svátek? Mám nárok na náhradu mzdy?

Mohu uvést, že dle ZP § 219 odst. 2 nemůže zamětnavatel zamětnanci určit čerpání dovolené na den státního svátku, praxe je však odlišná.

U mnoha zaměstnavatelů, dokonce i výkladů zákoníku práce, tomu tak není. Zákonodárce si je tohoto problému vědom a navrhl řešení této oblasti v Koncepční novele zákoníku práce, přičemž musím upozornit, že tato novela ještě neplatí!

Koncepční novela navrhuje:

  • pokud připadne v době dovolené svátek na den, který je jinak dnem pracovním, nezapočítává se do dovolené,
  • to neplatí v případě, kdy zaměstnanec by byl jinak povinen v den svátku směnu odpracovat a čerpání dovolené mu na jeho žádost bylo určeno pouze na tento den.

To znamená, že zaměstnanec v nepřetržitém provozu si na svou žádost a po odsouhlasení zaměstnavatelem bude moci čerpat dovolenou v den státního svátku, na který mu vycházela směna – dle Závěrečné zprávy, která byla vydána ke Koncepční novele ZP, by toto mělo platit pouze tehdy, kdy zaměstnanec čerpá dovolenou v tento jeden konkrétní den svátku, a nikoliv, když svátek připadne do souvislé doby čerpání dovolené.

Pokud tedy vycházíme čistě z textu § 219 odst. 2 ZP, který je dnes platný a kde je uvedeno: „Připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, nezapočítává se mu do dovolené. Určil-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno za práci přesčas nebo za práci ve svátek tak, že by připadlo do doby dovolené, je povinen určit mu náhradní volno na jiný den.“, nezapočítává se den svátku do výměry dovolené, a proto za tento den přísluší náhrada mzdy za svátek, která zaměstnanci v důsledku svátku ušla § 115 odst. 3 ZP.

V § 115 odst. 3 ZP je uvedeno: „Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.“

Můj názor je, že by se neměl výkladem měnit zákon, ale jak jsem již uvedla výše, v praxi se toto děje a zaměstnavatelé argumentují tím, že si za takovéhoto zaměstnance musí najít náhradu jako při čerpání dovolené v jakýkoliv jiný den.

 

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák