Mám nárok na příspěvek na rekreaci?

  • Zveřejněno: 20.11.2017
  • Autor: Jindřiška Plesníková, specialistka úseku odborové politiky OS KOVO

Zaměstnavatel nám podle kolektivní smlouvy dává příspěvek na rekreaci. Současně tvrdí, že nelze tento příspěvek poskytnout mému druhovi, se kterým žiji již pět let ve společné domácnosti a máme spolu malé dítě. Trvá na tom, že podle zákona lze tento příspěvek poskytnout pouze mně a mému dítěti, popřípadě manželovi. U kamarádky ve firmě ale klidně příspěvek druhovi firma poskytla. Je tedy pravda na straně mého zaměstnavatele?

Právě pro tyto nejasnosti dochází v tomto bodě od 1. ledna 2018 k novelizaci zákona o daních z příjmů, kde bude plnění upřesněno ve smyslu, že plnění rodinnému příslušníkovi je příjmem zaměstnance. Znamená to, že v souladu se zákonem není pravda na straně zaměstnavatele. Zákon o daních z příjmů a následně pokyn Generálního finančního ředitelství D22 stanovuje k ustanovení § 6 odst. 9 mimo jiné následující:

Plnění pro rodinné příslušníky zaměstnance podle § 6 odst. 9 písm. d) a e) zákona může zaměstnavatel pro daňové účely založit nejen na principu příbuzenského vztahu nebo na manželském svazku, ale i např. na faktickém soužití, neposkytuje-li zaměstnavatel plnění pro rodinné příslušníky zaměstnance podle zvláštního právního předpisu (např. podle vyhlášky č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, ve znění pozdějších předpisů).

Pokud je tedy plnění poskytováno v souladu s vyhláškou č. 14/2002 Sb., řídí se stanovení rodinného příslušníka touto vyhláškou. Zde je definován i druh jako rodinný příslušník.

Ve vašem případě ale může ještě hrát roli ustanovení v kolektivní smlouvě o definici rodinného příslušníka. Ustanovení v kolektivní smlouvě by ale neměla být diskriminující.

 

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák