Nárok na souběh důchodu a nemocenského

  • Zveřejněno: 01.11.2017
  • Autor: Ing. Marcela Hříbalová, specialistka pro otázky sociálního práva

Dohodl jsem se se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru. Jedná se o dohodu z organizačních důvodů. Na okresní správě sociálního zabezpečení jsem k datu skončení pracovního poměru podal žádost o přiznání předčasného starobního důchodu. O důchod jsem tak požádal 270 dnů před dovršením důchodového věku. Avšak dříve, než můj pracovní poměr skončil, jsem onemocněl a nyní jsem v pracovní neschopnosti. Budu mít po skončení pracovního poměru nárok na současné vyplácení nemocenského a předčasného starobního důchodu?

Co se týká data přiznání předčasného starobního důchodu, jedná se o dobrou volbu, jelikož 270 dnů je beze zbytku dělitelných 90, takže krácení důchodu při výpočtu není zbytečně vysoké. Přesto by bylo bývalo vhodné např. zaevidovat se do dovršení důchodového věku jako uchazeč o zaměstnání v evidenci u úřadu práce, získat tak další dobu pojištění (náhradní dobu) a vyhnout se krácení starobního důchodu pro předčasnost.

Avšak k Vaší současné situaci. Po skončení pracovního poměru a v pracovní neschopnosti nemáte možnost vstoupit do evidence uchazečů o práci na úřadu práce, neboť byste nemohl nastoupit do zaměstnání, které by vám úřad práce případně nabídl. Souběh výplaty starobního důchodu a nemocenského není ve všech případech vyloučen. Tento souběh zákon připouští u pracujících důchodců. Platí ale kratší délka podpůrčí
doby nemocenské, a to 70 kalendářních dní místo 380, které platí pro běžného zaměstnance.

V souladu se zněním § 2 zákona č. 187/2006 Sb. nárok na nemocenské nemá pojištěnec:

  • který si úmyslně přivodil dočasnou pracovní neschopnost
  • kterému v době dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény vznikl nárok na výplatu starobního důchodu, pokud pojištěná činnost skončila přede dnem, od něhož mu vznikl nárok na výplatu starobního důchodu; nárok na nemocenské v tomto případě zaniká posledním dnem přede dnem, od něhož vznikl nárok na výplatu starobního důchodu
  • u něhož vznikla dočasná pracovní neschopnost nebo byla nařízena karanténa v době útěku z místa vazby, v době útěku odsouzeného z místa výkonu trestu odnětí svobody nebo v době útěku osoby ve výkonu zabezpečovací detence z místa výkonu.

V § 25 zákona je tedy vyjádřena přednost nároku na výplatu starobního důchodu, pokud pojištěná činnost skončila přede dnem, od něhož vznikl nárok na výplatu starobního důchodu.

Jestliže Vám již od České správy sociálního zabezpečení bylo doručeno Rozhodnutí o přiznání starobního důchodu podle § 31 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, a jestliže od doručení neuplynula lhůta 30 dnů, mohl byste prostřednictvím okresní správy sociálního zabezpečení požádat o změnu data, od něhož se důchod přiznává k jinému datu – do budoucna. Pak by Vám nemocenské náleželo i po skončení pracovního poměru a jednalo by se podobně jako u evidence u úřadu práce také o náhradní dobu pojištění pro důchod.

Použití tohoto postupu by pro Vás zřejmě přicházelo v úvahu při předpokládané déletrvající pracovní neschopnosti, která by případně mohla trvat až do data, od kterého by Vám náležel starobní důchod řádný, nekrácený pro předčasnost podle § 29 zákona o důchodovém pojištění.

Dodáváme, že pokud byste si požádal o zastavení výplaty předčasného starobního důchodu, již by to nemělo na pokračování výplaty nemocenského vliv, výplata nemocenského by se neobnovila.

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák