Opětovné poskytování podpory v nezaměstnanosti

  • Zveřejněno: 06.10.2017
  • Autor: Ing. Marcela Hříbalová, specialistka pro otázky sociálního práva

Zajímá mě, jak úřad práce řeší opětovné poskytování podpory v nezaměstnanosti, jestliže uchazeč již dříve podporu pobíral. Musí pro získání nového nároku na podporu uplynout nějaká určená doba?

V případě, kdy se uchazeč o zaměstnání dostává do evidence na úřadu práce opětovně, řeší jeho nároky na podporu v nezaměstnanosti konkrétní ustanovení zákona o zaměstnanosti, a to v souvislosti s plynutím podpůrčí doby poskytování podpory v nezaměstnanosti v předchozí evidenci. Má se tak zamezit spekulativnímu pobírání dávek a požaduje se, aby nárok vznikl až po určité, uchazečem o zaměstnání skutečně odpracované době.

Vyžaduje se však zároveň, aby vedle toho získal uchazeč o zaměstnání zaměstnáním nebo jinou výdělečnou
činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců (tzv. podmínka doby předchozího zaměstnání) v posledních 2 letech.

V § 48 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, se rozlišují dva případy.

V prvním případě uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba pobírání podpory a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou
výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být v obou případech, jak uvedeno výše, splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání.

V § 49 zákona se uvádí, že uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců. Tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů zrušení organizace, přemístění organizace nebo zrušením místa z důvodu nadbytečnosti, nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být opět splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání.
Do doby 6 měsíců se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání a krátkodobým zaměstnáním.