BLÁHA: „Jednota je podle mého názoru tou největší prioritou v odborové činnosti.“

  • Zveřejněno: 25.02.2017
  • Autor: Miroslav Čáslavský

Na aktuální témata jsme hovořili s Jiřím Bláhou, předsedou Závodního výboru OSŽ ČD železniční stanice Brno hl. n.
 
Jak probíhají ve vaší ZO OSŽ přípravy na VII. sjezd OSŽ?
V současné době jsme ve fázi voleb do nového závodního výboru. V našich celkem osmnácti odborových úsecích byly volby zahájeny 9. února a skončí 13. března. Poté bude svolán na 22. března nový závodní výbor, který se bude skládat z šestnácti členů. Novinkou oproti současnému stavu je fakt, že do závodního výboru budou zvoleni celkem čtyři místopředsedové – jeden za ČD Cargo, jeden za vlakové čety, jeden za pokladní a jeden za provozní pracovníky (výpravčí, signalisté). Kandidáti na tyto funkce jsou kvalitní, je mezi nimi celá řada nových lidí, zajímají se o práci v OSŽ a je předpoklad, že budou dobře hájit zájmy těch, které zastupují.

Vy sám kandidujete do nového ZV rovněž. Budete-li zvolen znovu za předsedu, jak si představujete další činnost vaší základní organizace?
Budu-li znovu zvolen za předsedu, hodlám z oněch čtyř místopředsedů vychovat svého nástupce, neboť toto funkční období bude asi (vzhledem k mému odchodu do důchodu) poslední. Nastávající předseda by měl dokázat, že se nebojí překážek, které na něho číhají. A nebude jich málo – bude nutné řešit nové turnusy a všechny záležitosti s tím spojené, včetně například kvalitního zázemí pro odpočinek, otázku dojíždění u vlakových čet. V dohledné době se budou v Brně rušit i stavědla a bude nutné řešit otázku zaměstnanosti signalistů. Ale podobných záležitostí bude nepochybně daleko víc.

Po těchto volbách budou následovat konference, na kterých budou vybíráni zástupci jednotlivých organizačních složek na sjezd. Co by podle vašeho názoru (J. Bláha se zúčastnil již tří sjezdů OSŽ) mělo být na VII. sjezdu prioritou?
Co mě nejvíce pálí, je určitá řevnivost, která v menší či větší míře mezi jednotlivými organizačními složkami stále panuje. Na každém sjezdu se hovoří o tom, že odborář by měl hájit zájmy všech členů a ne jen určité profesní skupiny, setrvačnost je však veliká a tak stále chybí větší jednota. To mě dost mrzí a snažím se věřit tomu, že s nástupem mladší generace se tyto hrany jakési přetrvávající rivality obrousí. Jednota je podle mého názoru tou největší prioritou v odborové činnosti. Lidé na železnici jsou závislí jeden na druhém a proto by si jedna profese měla vážit druhé, všichni jsou důležití.

Očekáváte od VII. sjezdu OSŽ nějaké převratné změny?
Převratné snad ne, ale změny v některých oblastech budou nezbytné. Například se budou muset v některých částech změnit Stanovy OSŽ a to především proto, že se stále mění obecná legislativa a Stanovy OSŽ na to musejí reagovat. Po sjezdu zřejmě nastanou také změny v jednotlivých podnikových výborech, kde by měli dostat přednost nebojácní odboráři, kteří dokážou jednat diplomaticky. Dnes se lidé sice do funkcí v OSŽ moc nehrnou, ale stále je dostatek takových, kteří tyto schopnosti – jako jsou odvaha a diplomacie - mají.

 

 

 

  • Zdroj: Odborové sdružení železničářů