Bohuslav Sobotka: Splnili jsme daný slib, vláda odsouhlasila zvýšení platů zaměstnancům ve veřejném sektoru

  • Zveřejněno: 25.09.2017

Na koaliční radě, která se konala 11. září, jsme se dohodli, že od 1. listopadu zvýšíme platy zaměstnanců veřejného sektoru. Dnes jsme tento veřejný příslib, který jsme dali našim učitelům, sociálním pracovníkům, zaměstnancům v kultuře či na úřadech všech stupňů, ale také policistům, hasičům či vojákům, naplnili přijetím konkrétních vládních nařízení, která od 1. listopadu zvyšují tarifní platy o deset a v případě pedagogických zaměstnanců v regionálním školství o patnáct procent. Nezapomněli jsme ani na zaměstnance ve zdravotnictví, kteří dostanou přidáno také deset procent k tarifům, a to od 1. ledna, jak umožňuje systém financování zdravotní péče.

Nešlo však jen o to rozhodnout, že se platy zvýší. Bylo nutné také vyřešit, z čeho se takové navýšení zaplatí. Nebyl to snadný úkol a jsem rád, že se nám dostatek finančních prostředků ve státním rozpočtu na letošní i příští rok podařilo najít. Je to důkaz, že hospodaříme zodpovědně.

Státu se za naší vlády nebývale daří. Ekonomika roste nad očekávání, v důsledku toho a také díky opatřením, která jsme zavedli pro zlepšení výběru daní, rostou příjmy státní pokladny, chlubíme se rekordně nízkou nezaměstnaností. Pro mě je důležité, že když bohatne stát, mají bohatnout i jeho zaměstnanci. Zároveň nám zvyšování platů pomáhá udržet konkurenceschopnost na trhu práce, pomáhá zvyšovat kvalitu lidí, kteří ve veřejném sektoru pracují, a tím i kvalitu služeb, které obce či stát lidem poskytují.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

  • Zdroj: vláda ČR