Číňané lížou v Německu strojírenskou smetanu

• Zveřejněno: 23.10.2016
  • Autor: Podle pramenů IG Metall připravil (fav)

Čínští investoři vstupují v Německu do špičkových strojírenských podniků nebo je zcela přebírají. Co to znamená pro jejich zaměstnance, bylo jedním z témat konference německých odborů IG Metall ke strojírenství, která se 26. září konala v Berlíně.

Důvod? Na světové ekonomické scéně se nově rozdávají karty ve strojírenské branži. Čína se svými penězi stále více angažuje v německém strojírenství. Například v proslulé firmě Pfaff. Číňané do ní vstoupili před několika lety a zachránili ji po dvou insolvencích před zánikem. Dnes je Pfaff opět světovou značkou, která se specializuje na stroje pro automatizované šití a svařování.

Šicí stroje Pfaff se tak po vstupu skupiny ShangGong v roce 2013 do podniku už vyrábějí v Číně. Špičková technologie je přitom nadále z velké části dodávána z Německa. „Vidíme to celkově velmi pozitivně,“ říká místopředseda podnikové závodní rady Pfaff Wolfgang Biffar. Přes všechny kulturní rozdíly hodnotí zejména spolehlivost nových majitelů. „Sliby vždy dodrželi. Za dva roky v Kaiserslauternu stále roste počet zaměstnanců.“

Skupina ShangGong si v Evropě nekoupila jen Pfaff. Patří do ní i další německý výrobce šicích strojů Dürkopp Adler, který mu dřív konkuroval, a také firma KSL z Lorsche. Inovativní podniky ze světa průmyslového šití a svařování jsou tak pod jednou střechou.

I jinam už vstoupili čínští investoři. Také výrobce obráběcích strojů Waldrich z Coburgu už má čínské majitele. Jeho 800 zaměstnanců vyrábí vysoce přesné stroje, na kterých se frézují turbíny pro čínské elektrárny.

Navzdory konjukturálním výkyvům se podmínky pro zaměstnance v porovnání s předchozím majitelem z USA spíše zlepšily. „Z investic do podniku v Německu je patrné, že Číňanům skutečně o Waldrich jde,“ říká předseda závodní rady Hardy Müller. Nedali peníze pouze do rozvoje výroby a infrastruktury, ale od základu byla sanována i kantýna a sociální prostory. „Pro konjukturální výkyvy jsme v dodatku kolektivní smlouvy za pomoci IG Metall dohodli inovativní řešení, která posilují výrobu v Německu.“

Dosavadní převzetí německých strojírenských závodů čínskými investory jsou německými podniky hodnocena převážně pozitivně. „Čínští investoři chtějí získat nové trhy, což vede ke zvyšování zaměstnanosti. Respektují přitom i pravidla, která platí v německých podnicích,“ uvádí člen předsednictva IG Metall Wolfgang Lemb a dodává: „Na příkladu Číny je vidět, jak je životně nezbytná promyšlená průmyslová politika, pokud chcete uspět na světových trzích. Aby vyrovnali technologické deficity, vstupují čínští investoři do špičkových podniků nebo je rovnou kupují. Ze strategického hlediska nelze tento vývoj podceňovat, i když to zatím nemělo na německé zaměstnance žádné negativní dopady.“

Investice jsou založeny dlouhodobě. Mateřské čínské koncerny investují do závodů v Německu a drží je i v těžkých dobách. A co je velmi podstatné: Respektují kolektivní smlouvy a spolurozhodování.

„O nějakém výprodeji německého strojírenství Číňanům nemůže být zatím řeč,“ zdůrazňuje členka předsednictva IG Metall Astrid Zieglerová. „To, co ale vidíme, jsou důsledky velmi úspěšné průmyslové politiky Číny, ze které si může kousek ukrojit i Německo.“

IG Metall počítá s tím, že vzájemná spolupráce a propojení se v příštích letech budou dále prohlubovat, a to i díky cíleným čínským státním podpůrným programům. Německo je přitom pro čínské investory adresou číslo jedna. Expert IG Metall pro Čínu Christian Weiss počítá ovšem s tím, že po bouřlivé fázi přebírání podniků bude brzy následovat konsolidace, která by mohla přinést změny pro zaměstnance. „Naším úkolem je sledovat tento vývoj a společně s podnikovými radami dbát o to, aby byly dodržovány kolektivní smlouvy a bylo respektováno právo na spolurozhodování.“

Před převodem je podle Weisse třeba mezi potenciálními investory oddělit zrno od plev, protože jsou už i případy, kdy převzetí neproběhlo dobře. Tomu je třeba zabránit. Jak ovšem říká, dosud jsou tyto negativní příklady jen výjimečné. „Pro IG Metall je důležité informovat o vývoji věcně, zajistit výměnu zkušeností odboráři z Číňany ovládaných podniků a probudit zájem o mezikulturní souvislosti jak u našich závodních rad, tak u čínských investorů,“ zdůrazňuje odborářský expert.

V Německu předpokládají, že poté, co se Čína hlavně soustředila na průmyslový růst, bude se nyní více věnovat službám, soukromému konzumu a otázkám udržitelnosti. Podle studie IG Metall nyní roste čínský zájem o zemědělské stroje, potravinářská zařízení a obalovací techniku. Roste rovněž poptávka v oblasti vysoce inteligentního strojírenského vybavení.

Nová orientace čínského hospodářského modelu na více efektivity a ochranu životního prostředí podle studie IG Metall nabízí mnoho šancí i pro německé strojírenství. Německé produkty pro tak klíčové oblasti budoucnosti, jako jsou odpadové hospodářství, automatizace, robotizace a systémy místní dopravy, budou proto nadále velmi žádané. Lze tak očekávat, že se podíl německých strojírenských firem na čínském trhu dále udrží na vysoké úrovni. V současné době se pohybuje kolem 20 procent.

• Zdroj: oskovo.cz, Kovák