ÚP ČR neprovádí cílený nábor pro zahraniční zaměstnavatele

• Zveřejněno: 12.12.2017

Úřad práce ČR se ohrazuje proti tvrzení Asociace malých a středních a podniků a živnostníků ČR, podle kterého provádí jeho Krajská pobočka v Liberci cílený nábor uchazečů o zaměstnání v Německu. Hlavním posláním Úřadu práce ČR je zprostředkování zaměstnání. V tomto ohledu koná úřad maximum a jeho prioritou je obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z evidence.

Úřad práce ČR klade ve snaze o maximální sladění nabídky a poptávky velký důraz na prohloubení poradenství a individuálního přístupu nejen ve vztahu k uchazečům a zájemcům o zaměstnání, ale i k jednotlivým zaměstnavatelům. Za zmínku stojí organizace výběrových řízení či předvýběry vhodných uchazečů o zaměstnání, které ÚP ČR zajišťuje pro zaměstnavatele na základě jejich konkrétních požadavků. Osvědčují se např. i setkání v rámci regionálních partnerství či osobní návštěvy starostů měst a obcí.

„V této souvislosti je ale třeba poukázat na fakt, že uchazeči o zaměstnání z evidence Úřadu práce ČR nejsou pro zaměstnavatele jediným zdrojem pracovní síly na trhu práce. O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů - výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota ustoupit z původních požadavků,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Poradenské dny o práci v Německu jsou už několik let pravidelnou aktivitou sítě EURES a službou ÚP ČR v česko-sasko-polském příhraničí. Krajské pobočky ÚP ČR v Karlových Varech, v Ústí nad Labem, Liberci a nově i v Hradci Králové jsou součástí příhraničního partnerství EURES TriRegio, které poskytuje poradenství zájemcům o zaměstnání v česko-sasko-polském příhraničním regionu, ale také zaměstnavatelům, kteří mají zájem o pracovníky ze sousedních zemí.

„V rámci skupinových i individuálních poradenských dnů nejde o nábor pracovních sil, ale o poskytování komplexních informací spojených s prací v Německu či Polsku, které mohou lidem pomoci vyvarovat se nepříjemných situací,“ vysvětluje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Liberci Elena Čermáková.

V posledních dvou letech klesá zájem občanů ČR o práci v SRN. Poradenství tak využívají spíše klienti, kteří už v této zemi pracují a potřebují řešit nastalé problémy spojené s prací, dojížděním za prací do zahraničí a rodinnou situací. Na ÚP ČR se lidé obrací především s dotazy, které se týkají německého pracovního práva a hledají odbornou pomoc. Vzhledem k tomu, že volný pohyb pracovníků v rámci Evropské unie patří mezi základní práva občanů členských zemí EU, poskytují poradenství zástupci sítě EURES i potenciálním uchazečům o práci v zahraničí. EURES poradci mohou využít, a využívají, své sítě také ve prospěch regionálních zaměstnavatelů, kteří tak mohou nabídnout svá volná pracovní místa občanům EU. Pořádají též semináře pro zaměstnavatele, zaměřené na tématiku vysílání či poskytování služeb.

Přeshraniční partnerství EURES-TriRegio se skládá ze zástupců krajských poboček ÚP ČR, odborových svazů a svazů zaměstnavatelů z ČR (česká strana je zastoupena Hospodářskou komorou), Saska a Dolního Slezska. Veškeré aktivity konané daný rok v rámci partnerství schvalují všechny zastoupené subjekty.
Jak už bylo řečeno, Úřad práce ČR proaktivně komunikuje se zaměstnavateli v regionech. Mimo jiné i prostřednictvím seminářů, na kterých se zájemci dozvědí podrobnosti o širokém portfoliu služeb, které jim ÚP ČR může nabídnout a připravit na míru. Konkrétně v Libereckém kraji je uspořádal v průběhu listopadu ve všech čtyřech okresech. Účastníci se dozvěděli informace o nástrojích a opatřeních aktivní politiky zaměstnanosti, legislativních změnách či cílených projektech určených pro konkrétní skupinu uchazečů o zaměstnání, včetně velmi úspěšného projektu Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II (POVEZ II).
O dobrých výsledcích činnosti Krajské pobočky ÚP ČR v Liberci svědčí i následující data. Od počátku roku do konce listopadu nastoupilo do zaměstnání v tomto regionu 16 759 uchazečů o zaměstnání. Celkem 3 561 osob našlo novou práci díky přímé aktivitě zaměstnanců ÚP ČR. Od ledna do konce listopadu uspořádala Krajská pobočka ÚP ČR v Liberci 133 výběrových řízení pro zaměstnavatele, uskutečnila 233 monitorovacích návštěv ve firmách a uspořádala čtyři burzy práce. V průběhu 11 měsíců letošního roku uzavřel ÚP ČR v Libereckém kraji celkem 611 dohod o vyhrazení společensky účelných pracovních míst. Na úhradu mzdových nákladů u všech uzavřených dohod v rámci Libereckého kraje poskytl téměř 50 mil. Kč. Dalších více než 11 mil. Kč pak vyplatil prostřednictvím Regionálního individuálního projektu „Záruky pro mladé v Libereckém kraji“.

Úřad práce ČR je povinen postupovat, jakožto správní úřad, podle platné legislativy. Česká republika se do systému EURES zapojila v roce 2004, současně se vstupem do Evropské unie. V ČR je EURES plně integrován na Úřadu práce ČR. Posláním a tudíž povinností sítě EURES je usnadňovat mezinárodní mobilitu pracovních sil. Základním úkolem sítě EURES je poskytovat služby užitečné všem pracujícím, uchazečům a zájemcům o práci i zaměstnavatelům, kteří mají zájem využívat práva volného pohybu osob.

Kateřina Beránková, tisková mluvčí ÚP ČR

• Zdroj: Úřad práce ČR