ČSÚ: POČET ZAHÁJENÝCH STAVEB BYTŮ DO KVĚTNA KLESL O DESETINU

  • Zveřejněno: 07.06.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Stavební firmy v ČR zahájily do konce dubna stavbu 2078 bytů v bytových domech, meziročně o 10,2 procenta méně. Nejvíce jich bylo v Olomouckém kraji. V Praze, kde bývá bytová výstavba tradičně největší, klesl jejich počet téměř o tři pětiny. Počet zahájených staveb rodinných domů v Česku vzrostl o více než desetinu. Uvedla to ČTK na základě včerejších údajů Českého statistického úřadu.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů (23,1 procenta) připadal na Olomoucký kraj. Následovaly Jihomoravský kraj (13,2 procenta), Středočeský kraj, Praha (shodně 12,6 procenta) a Vysočina (devět procent). Naopak v Ústeckém kraji to bylo se 13 byty 0,6 procenta.

V Praze klesl počet zahájených staveb bytů meziročně o 59 procent na 262. To je nejméně od roku 2006!  Podle analytičky společnosti Broker Consulting Gabriely Vránové hrozí, že obdobná čísla v následujících měsících by mohla mít do budoucna negativní vliv na realitní a hypoteční trh a nůžky mezi poptávkou a nabídkou by se mohly stále více rozevírat.

Developeři loni v Praze prodali zhruba 5500 nových bytů. Počet bytů, které se, ve stejném období, začali stavět, nebyl ani poloviční. Nedostatečná nabídka je jednou z příčin výrazného růstu cen nových bytů. Za poslední dva roky v Praze zdražily o 42 procent! Podle generálního ředitele developerské firmy Ekospol Evžena Korece to, že se v Praze začalo letos stavět 492 nových bytů, stačí na ostudné šesté místo mezi kraji. Podle výkonné ředitelky Central Group Michaely Tomáškové je jediným řešením krize v bytovém sektoru masivní povolování staveb nových bytů, které na trh přinese novou nabídku. Zároveň konstatovala, že nedostatek nabídky nových bytů je příčinou tak vysokých cen bytů.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v ČR do konce dubna meziročně vzrostl o 12,4 procenta na 5694. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (25 procent), Jihomoravský (12 procent), Moravskoslezský (10,3 procenta) a Plzeňský kraj (sedm procent). Podíl Prahy klesl na 2,5 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce dubna stavět 10.108 bytů, meziročně o 10,4 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl jejich počet zhruba o čtvrtinu nižší.