Elektronická evidence tržeb na akcích odborů

  • Zveřejněno: 22.10.2016
  • Autor: Jindra Plesníková, daňová specialistka, úsek odborové politiky OS KOVO

Chtěli bychom vědět, jak je to s elektronickou evidencí tržeb v případě naší odborové organizace. Pořádáme akce, jako je například ples. Na těchto akcích prodáváme drobné občerstvení. Budeme muset od 1. 12. 2016 dělat elektronickou evidenci tržeb?

Ne, v takovémto případě nebudete muset zpracovávat doklady pro elektronickou evidenci tržeb. V § 12 zákona č. 112/2016 Sb., o elektronické evidenci tržeb, jsou uvedeny tržby vyloučené z evidence tržeb a mimo jiné evidovanou tržbou nejsou tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšných poplatníků. Odborová organizace je veřejně prospěšným poplatníkem.

Ministerstvo financí vydalo na svých stránkách Metodický pokyn Generálního finančního ředitelství k EET, kde je mimo jiné uvedeno, že podle ustanovení § 12 odst. 3 pím. h) zákona o evidenci tržb evidovanou tržbou nejsou také tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšných poplatníků.

Veřejně prospěšným poplatníkem se v souladu s ust. § 17a odst. 1 zákona o daních z příjmů rozumí poplatník, který v souladu se svým zakladatelským právním jednáním, statutem, stanovami, zákonem nebo rozhodnutím orgánu veřejné moci jako svou hlavní činnost vykonává činnost, která není podnikáním.

Pojem veřejně prospěšný pak koresponduje s principy veřejné prospěšnosti vymezené v § 146 a násl. občanského zákoníku.

V zájmu zajištění jednotné aplikace tohoto ustanovení bude správce daně při posuzování drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšných poplatníků postupovat následovně:

O příjem z drobné vedlejší činnosti se ve smyslu ustanovení § 12 odst. 3 písm. h) ZoET bude jednat v případě, že veřejně prospěšný poplatník v roce, jenž předchází roku, ve kterém by mu bez dalšího vznikla povinnost evidence tržeb z vedlejší podnikatelské činnosti, neměl příjem/výnos z této činnosti vyšší než 175 000 Kč, nebo tyto příjmy činily méně než 5 % z celkových příjmů/výnosů veřejně prospěšného poplatníka za sledované období.

V případě pochybností (vyšší tržby, živnostenské oprávnění apod.) se můžete obrátit na příslušného správce daně (finanční úřad) a požádat jej o závazné posouzení. Žádost podléhá správnímu poplatku ve výši 1 000 Kč v souladu s ustanovením zákona 634/2004 Sb., o správních poplatcích.

 

 

 

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák