Krajská tripartita se zabývala situací v OKD a Vítkovicích a hrozbou dovozu oceli z Číny

  • Zveřejněno: 28.09.2016
  • Autor: Ing. Jana Dronská

Rada hospodářské a sociální dohody (tripartita) Moravskoslezského kraje má i nadále obavy z dalšího vývoje situace kolem OKD. Vyzývá management a příslušné subjekty, aby přistoupili k uzavření dolu Paskov konstruktivně, tak aby oddalování oznámení útlumu nevytvářelo další nejistotu pro lidi a ztrátu pro firmu.

V souvislosti s hrozbou čínské oceli tripartita žádá vládu a europoslance, aby začali prosazovat důrazněji kroky a opatření vedoucí k ochraně českého i evropského trhu před ocelí, vyráběnou v Číně a dalších třetích zemích za netržních a netransparentních podmínek a bez ohledu na životní prostředí.

Situace v OKD byla opět hlavním bodem programu schůze krajské tripartity. Zástupce OKD, personální ředitelka R. Naňáková, úvodem popsala aktuální situaci firmy. Uvedla, že management hledá strategického partnera a připravuje reorganizační plán, jehož součástí bude i harmonogram uzavření dolu Paskov. Odborový předák J. Pytlík doplnil, že část zaměstnanců dolu Paskov je ochotna přistoupit na nižší odstupné než jim slibuje schválený sociální program.
„Vítáme vstřícnost zaměstnanců a podporujeme postupné propouštění na dole Paskov s kompromisním odstupným. Útlum dolu Paskov by se neměl odkládat, je veřejně známo, že vytváří ztrátu okolo 100 milionů měsíčně,“ uvedl hejtman MS kraje a čestný předseda krajské tripartity Miroslav Novák. Personální ředitelka potvrdila dohodu s odbory, musí ji však schválit také věřitelský výbor.

Tripartita se zabývala také možnostmi pomoci podnikatelům a firmám, které jsou postižené insolvencí OKD, která může mít dopad na tisíce dalších zaměstnanců. „Vyjádření ministerstev je však k převážné části našich návrhů zamítavé, a proto budeme usilovat dál o efektivnější využívání nástrojů, které má stát k dispozici, a jejich zacílení směrem do MS kraje. Zároveň bychom měli společně s Polskem, případně dalšími zeměmi, prosazovat posun termínu nařízení EU pro možnost poskytnutí veřejné podpory na útlum černouhelných dolů,“ doplnil vládní zmocněnec a předseda RHSD MS kraje Jiří Cienciala. Členové tripartity dnes také odsouhlasili vznik krajské koordinační skupiny k problematice OKD. Bude předkládat návrhy vládě a prosazovat, aby nebyly opomenuty žádné důležité aspekty útlumu, zejména bezpečnostní a strategické, ale i ekonomické.

Téma situace ve skupině Vítkovice nakonec nebylo tak palčivé, jak se předpokládalo, a to díky přesvědčivému výkladu nového generálního ředitele a.s. VÍTKOVICE Libora Witasska. Představil hlavní rysy restrukturalizace skupiny a mimo jiné také uvedl, že se podařilo dojednat s bankami prodloužení úvěrů a že vedení neplánuje žádné hromadné propouštění.

Problematice čínské oceli se věnoval už kulatý stůl konaný minulý týden v Ostravě. Vládní zmocněnec přednesl účastníkům schůze závěry a doporučení z tohoto jednání. Členové RHSD MSK se shodli na tom, že masivní dovoz ocelářských výrobků z Číny do EU je závažným ohrožením pro celý Moravskoslezský kraj a je nutné, aby jak firmy a odbory, tak i představitelé veřejné správy a samosprávy prosazovali na všech úrovních zajištění účinné ochrany zdejšího ocelářského průmyslu, který má nenahraditelný význam pro zaměstnanost a hospodářskou i sociální stabilitu regionu.

„Zdejší firmy nemají šanci ubránit se a konkurovat dovozům dotované a neekologicky vyráběné oceli bez účinné ochrany proti dumpingu. Zejména je nutné, aby EU neuznala Čínu za tržní ekonomiku a ani se nesnažila uznání maskovat právními kličkami tak, jak by se mohlo zdát z prohlášení EK z 20. července. EK musí urychleně připravit (a zveřejnit) krátkodobá i dlouhodobá opatření, aby ocelářský průmysl zůstal v EU zachován a zlepšila se jeho ochrana,“ uvedl Jiří Cienciala.