Minimální mzda 12 200 korun

  • Zveřejněno: 22.08.2017

Vláda schválila návrh předložený ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, kterým se od 1. ledna 2018 zvýší minimální měsíční mzda ze současných 11 000 korun na 12 200 korun a minimální hodinová mzda z 66 Kč na 73,20 korun.

Vláda tak pokračuje v realizaci záměru deklarovaného v Programovém prohlášení postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se její úroveň přiblížila 40 % průměrné mzdy.

„Rozhodnutí vlády navýšit o 1.200 korun velmi vítám. Mluvíme o částce, kterou lidé dostanou za plný úvazek, za 8 hodin práce denně. Pracovat se musí vyplatit,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.

Konkrétně dochází s účinností od 1. ledna 2018 k navýšení sazby minimální mzdy při stanovené týdenní pracovní době 40 hodin na 12 200 korun měsíčně ze současných 11 000 korun měsíčně. V návaznosti na to se valorizují i nejnižší úrovně zaručené mzdy pro zaměstnance, jejichž mzdy nejsou sjednány v kolektivních smlouvách a pro zaměstnance ve veřejných službách a správě, kteří dostávají plat. Jsou diferencovány podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávané práce.

Minimální mzda se naposledy zvýšila s účinností od 1. ledna letošního roku. Nezvyšování minimální mzdy v letech 2007 až 2012, i když zejména v prvních letech tohoto období bylo vzhledem k ekonomickému vývoji akceptovatelné, přispělo k tomu, že byly velmi výrazně oslabeny základní funkce minimální mzdy a významně poklesla kupní síla zaměstnanců pracujících za minimální mzdu; v posledních letech proto současná vláda tento deficit napravuje. V současnosti má nižší minimální mzdu ze států Evropské unie pouze Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Bulharsko.

 

 

 

  • Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí