Německý IG Metall uzavřel průlomovou dohodu o zvýšení mezd a snížení pracovní doby

  • Zveřejněno: 11.02.2018

V noci z pondělí 5. na úterý 6. února byla uzavřena průlomová dohoda mezi pobočkou IG Metall v Bádensku-Württembersku a zaměstnavatelským svazem podniků v kovoprůmyslu a elektroprůmyslu Südwestmetall. Byla tak ukončena série mnoha kol neúspěšných jednání a následných výstražných stávek, kterých se zúčastnilo celkem milion a půl německých pracujících.

Dohoda v Bádensku-Württembersku se považuje za pilotní a s velkou pravděpodobností se jí budou řídit také další obvody, na které se největší německý odborový svaz člení. Jednání byla tentokráte velmi náročná a odbory musely sáhnout ke krajním prostředkům nátlaku především proto, že požadovaly nejenom zvýšení mezd, ale také zkrácení pracovní doby, která přitom už nyní činí 35 hodin týdně. A nakonec se podařilo dojednat obojí, i když v kompromisní podobě: namísto požadovaného šestiprocentního růstu mezd to budou 4,3 procenta; a odbory prosadily požadavek na přechodné snížení pracovní doby až na dva roky až na 28 hodin týdně, ovšem zaměstnavatelé nebudou pracujícím kompenzovat ušlou mzdu, a naopak mohou uzavřít více pracovních smluv se zvýšenou pracovní dobou 40 hodin týdně.

Dohoda platí do 31. března 2020. „Výsledek kolektivního vyjednávání je milníkem na cestě k modernímu světu práce s právem zaměstnanců na sebeurčení,“ řekl k ní předseda IG Metall Jörg Hofmann.

Tohoto průlomového výsledku bylo dosaženo díky tomu, že Německem proběhla minulý týden od středy do pátku vlna výstražných jednodenních stávek, kterých se zúčastnilo celkem půl miliónu pracujících. Stávkovalo se v téměř 280 podnicích německého kovozpracujícího a elektrotechnického průmyslu, včetně koncernů jako je Daimler (automobily Merzedes-Benz), Audi, BMW, MAN, Airbus nebo loděnice TKMS. V továrnách se zastavila výroba, kupříkladu v automobilkách z pásu v den stávky nesjelo jediné auto.

Čeho přesně němečtí odboráři dosáhli:

  • Zvýšení mezd o 4, 3 % od 1. dubna 2018; vyplacení částky 100 euro v lednu, únoru a březnu 2018; tarifní příplatek ve výši 27, 5 % měsíční mzdy; vyplácení pevné částky 400 euro od roku 2019 dále.
  • Právo na časově omezené zkrácení pracovní doby až na 28 hodin týdně po dobu až 24 měsíců, bez udání důvodů; poté mají zaměstnanci právo vrátit se ke své původní pracovní době.
  • Dodatečné volné dny na výchovu děti a péči o blízké osoby a pro pracující ve směnném provozu. Může jít až o 8 dní, z nichž dva platí zaměstnavatel.

 

  • Zdroj: oskovo.cz