Odboráři v Plzni zitra spustí protest před branami firmy

• Zveřejněno: 24.06.2018
  • Autor: (jom)

V pondělí 25. června ve 14 hodin odpoledne se členové seskupení členů Odborového svazu KOVO společně se zaměstnanci shromáždí před hlavním vchodem společnosti Zodiac Galleys Europe v Plzni. Zdejší obory se rozhodly uspořádat protestní mítink proti krokům vedení společnosti, které jednostranně pozastavilo kolektivní vyjednávání a zmařilo tak další práci odborů.

Vedení společnosti Zodiac Galleys Europe v Plzni ve druhé polovině měsíce května přerušilo jednání s odborovou organizací – seskupením členů - a požádalo o odložení dalších kol kolektivního vyjednávání. Po vstupu nového zahraničního vlastníka pak bylo po pátém kole kolektivní vyjednávání přerušeno zcela. Zaměstnavatel přestal s odbory komunikovat a dokonce zmařil cestu člena výboru na jednání Evropské rady zaměstnanců. Proto se kovácké odbory v této společnosti rozhodly k veřejnému protestu,“ uvedl vedoucí plzeňského Regionálního pracoviště (RP) OS KOVO Ivo Kužel. Podle vedoucího RP vyjádřili uspořádání protestu v podpisové akci masivní podporu nejen členové odborů, ale také převážná většina zaměstnanců.

„Dalším z argumentů pro protest byla a je nechuť zaměstnavatele řešit rovné mzdové podmínky zaměstnanců, kdy nově nastupující zaměstnanci ve většině případů mají vyšší nástupní mzdy než převážná většina stávajících zaměstnanců. Nespokojenost tedy postupně narůstala nejen mezi členy, ale i mezi zaměstnanci. Ve velké míře zde sehrál také vliv agenturního zaměstnávání a mzdového hodnocení agenturních zaměstnanců,“ vysvětluje situaci v podniku Ivo Kužel. Nátlaková akce má přimět management, aby znovu vstoupil do dialogu s odbory a akceptoval jejich požadavky, kterými v rámci kolektivního vyjednávání chtějí dosáhnout přiměřeného navýšení mezd, zavedení příplatku za práci v odpolední směně, jednotnou pracovní dobu v rozsahu 37,5 hodin týdně a příspěvek na penzijní připojištění – spoření - na stejné úrovni pro všechny, s ohledem na délku odpracované doby ve společnosti. Odbory ve společnosti působí formou takzvaného seskupení členů. Plzeňským kovákům již vyjádřila podporu řada Základních organizací OS KOVO.

Své kolegy přijede během protestu podpořit také místopředseda Odborového svazu KOVO Libor Dvořák. „Podpora mítinku nemůže zůstat jen slovní, podpisová, ta je vždy hezká, ale podpora musí být osobní, musí se jí účastnit všichni zainteresovaní zaměstnanci, kteří chtějí zlepšit něco kolem sebe,“ vyzývá k účasti na akci vedoucí Regionálního pracoviště v Plzni Ivo Kužel.
________________________________

Zodiac Galleys Europe působí v České republice od roku 2001, aktuálně zaměstnává kolem tisíce lidí. Vyrábí se tu kuchyňské moduly a šatní skříně převážně pro letadla Airbus A320 a odpočinkové místnosti pro posádku pro větší letadla Airbus A330. V roce 2011 společnost získala významný kontrakt - exkluzivně dodávat kuchyňské moduly pro nový typ letadla A320.

• Zdroj: OS KOVO