Společné zasedání Rad hospodářské a sociální dohody ČR a SK

  • Zveřejněno: 30.03.2017

Ve čtvrtek 30. března 2017 se uskuteční na Zámku Štiřín 2. společné zasedání Rad hospodářské a sociální dohody České a Slovenské republiky. Kromě českého předsedy vlády Bohuslava Sobotky se jednání zúčastní další členové české a slovenské vlády, zástupci zaměstnavatelských svazů a představitelé odborových organizací z obou zemí.

Program společného jednání tripartit:

  •       Evropský pilíř sociálních práv

Materiál MPSV byl zpracován v souvislosti s ukončením veřejné konzultace o podobě evropského pilíře sociálních práv. Vláda ČR vyslovila souhlas s navrhovanými zásadami a podpořila zapojení všech členských států. V tuto chvíli je Evropskou komisí připravován finální návrh podoby pilíře, který by měl být vydán dne 26. dubna 2017. Předložený materiál přibližuje problematiku evropského pilíře sociálních práv, hovoří o jeho podobě a definuje priority MPSV.

  •       Návrh směrnice EU o vysílání pracovníků

Návrh na revizi směrnice o vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb předložila Evropská komise Radě a Evropskému parlamentu v březnu 2016. Návrh podstatným způsobem mění rozsah pravidel pro odměňování pracovníků vyslaných dočasně na území jiného členského státu. Materiál MPSV informuje o pozici České republiky a popisuje danou problematiku. Nejspornějšími body zůstávají z pohledu ČR nová pravidla pro odměňování a aplikace směrnice o vysílání pracovníků na sektor dopravy.

  •       Digitální ekonomika

Digitální agenda patří mezi priority vlády ČR. Stěžejním tématem pro ČR je vytváření podmínek na podporu růstu digitální ekonomiky a elektronizace veřejné správy. Materiál Úřadu vlády nastiňuje řadu témat, které považuje vláda a její sociální a hospodářští partneři za nejvíce aktuální pro rozvoj digitální agendy v ČR. Jedná se o oblast čtvrté průmyslové revoluce, eGovernmentu, sdílené ekonomiky, ochrany dat a volného toku dat.

  •       Informace o činnosti Rady hospodářské a sociální dohody ČR

Materiál Úřadu vlády byl zpracován jako podklad pro společné jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR s Hospodářskou a sociální radou Slovenské republiky. Materiál slouží jako podklad pro širší diskusi a obsahuje rámcové informace a základní fakta o RHSD ČR.

 

 

 

 

  • Zdroj: vláda ČR