Stávková pohotovost

• Zveřejněno: 20.02.2018

V pátek 16. února vyhlásila základní organizace OS KOVO ve společnosti Molins v Plzni stávkovou pohotovost na podporu svého požadavku zvýšit mzdy o 11 procent. Firma měla v nedávných letech problémy sehnat zakázky, mzdy se proto v letech 2015 a 2016 nezvyšovaly vůbec, v roce 2017 došlo k nárůstu o 3 %.

Loni v létě koupil podnik italský koncern Coesia a výroba se postupně rozběhla na plno. V současnosti se zakázky plní jedině díky práci přesčas; nábor nových zaměstnanců se nedaří, protože v okolí působí řada dalších strojírenských podniků a vzhledem k hospodářské konjunktuře je pracovní síly nedostatek.

Loni v listopadu zaslaly odbory italskému majiteli, společnosti Coesia, požadavek na zvýšení mezd o 11 % od 1. ledna tohoto roku. Majitel reagoval protinávrhem na zvýšení pouze o výši inflace, tedy o 2,4 %; další zvýšení mezd podle něj připadá v úvahu až letos v červenci a to pouze individuálně, přesnější částku nesdělil vůbec. Na další pokusy o vyjednávání ze strany odborů majitel nereagoval. Odboráři se proto rozhodli vyhlásit na podporu svého požadavku po uplynutí zákonem stanovené šedesátidenní lhůty stávkovou pohotovost. „Souhlasilo s ní 118 ze 154 současných zaměstnanců, tedy 76 % všech zaměstnanců podniku. Odborová organizace má 99 členů, souhlas se stávkovou pohotovostí tedy podepsali i neodboráři,“ řekl Petr Holý, předseda ZO OS KOVO Molins. „V podniku pracují kvalifikovaní a zkušení lidé a vzhledem k množství plněných zakázek si zaslouží podstatnější zvýšení mzdy, i proto, že v minulých letech se mzda nezvyšovala vůbec nebo jen minimálně,“ dodává.

Odboráři zároveň tento týden požádají o jednání přes zprostředkovatele, kterého určí společně s ředitelem podniku. Počítají s tím, že prostředkovatel by měl vyjednávání začít během příštího týdne.

Firma Molins byla původně součástí koncernu Škoda Plzeň, v roce 2000 ji koupila anglická společnost Molins, loni potom italská společnost Coeia. Vyrábí tabákové a balicí stroje.

• Zdroj: oskovo.cz