Strojvedoucí stárnou, je třeba myslet na budoucnost

  • Zveřejněno: 22.02.2018
  • Autor: Zdeňka Sládková

„Evidujeme rostoucí zájem o profesi strojvedoucí,“ řekl v úvodu tiskové konference Drážního úřadu (DÚ), uspořádané v sídle DÚ na pražském hlavním nádraží ve středu 21. 2., ředitel Drážního úřadu Ing. Jiří Kolář, Ph.D. O profesi je sice zájem, ale zároveň ti, kteří tuto práci vykonávají, stárnou a postupně odcházejí do důchodu.

„Pokud dopravci neseženou během několika málo let nový kvalifikovaný personál, mohou mít do budoucna problém s obsazením lokomotiv,“ dodal Ing. Kolář. K 31. prosinci 2017 bylo evidováno 9199 strojvedoucích s oprávněním k jízdám na celostátních a regionálních drahách, přibližně polovina z nich (51 %) je však ve věku nad 50 let. Ve věku 61 – 65 let je evidováno 1380 strojvedoucích, ve věku 66 – 70 let 288 strojvedoucích, 38 strojvedoucích je ve věku 71 – 75 let a dva strojvedoucí jsou dokonce ve věku 76 – 77 let.

Slova ředitele DÚ doplnil ředitel sekce provozně technické Ing. Ondřej Fanta, Ph.D. Uvedl, že přibývá počet úspěšných žadatelů o licenci strojvedoucího. V roce 2017 požádalo o licenci 866 žadatelů, úspěšných bylo 548, což je 63,2 % uchazečů, to je o 11 % úspěšných žadatelů více než v předcházejícím roce. Vloni také přibylo mezi strojvedoucí 11 žen (celkem jich je v této převážně mužské profesi 41). Podle slov Ing. Fanty jde sice o náročnou profesi, u které se kromě absolvování příslušného školení a úspěšného složení zkoušky na Drážním úřadu předpokládá i spolehlivost a fyzické a duševní zdraví, ale také o profesi perspektivní a zajímavou, a to i z hlediska odměňování. Průměrný plat strojvedoucích je 37 742 Kč.

Podle Ing. Koláře může během poměrně krátké doby nastat situace, že nebude mít kdo obsadit lokomotivy. „Nabádáme proto dopravce k větší aktivitě při získávání strojvedoucích,“ zdůraznil Ing. Kolář a dodal, že by byla vhodná i pomoc státu při podpoře učňovského školství. Založení příslušných oborů na odborných školách by podle něj mohlo být dobré řešení. Předešlo by se problémům, které by mohly dopravce zaskočit již v poměrně krátké době.

  • Zdroj: Odborové sdružení železničářů