Trumpovo rozhodnutí zavést cla na dovoz oceli a hliníku pobouřilo odbory

  • Zveřejněno: 10.03.2018
  • Autor: (jom)

Evropské odborové svazy žádají, aby Evropská unie přijala rázná opatření proti nedávno zveřejněnému rozhodnutí Donalda Trumpa zavést cla na dovoz oceli (25 %) a hliníku (10 %). Podle IndustriALL Europe i německého odborového svazu IG Metall ohrozí tento krok závažným způsobem evropský trh práce.  

 „Akce Spojených států je v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace a ohrožuje zaměstnanost nejen v Německu,“ upozorňuje předseda IG Metallu Jörg Hofmann.  „Nejen, že tyto kroky sníží export vysoce kvalitní oceli z EU do Spojených států, také to může vést k zaplavení trhů EU vyššími dovozy levné oceli. To je špatná zpráva pro evropský ocelářský průmysl,“ shrnul důsledky Trumpova kroku Luis Colunga, místopředseda industriAll Europe.

"Nebudeme nečinně sedět, zatímco náš průmysl je zasažen nepoctivými opatřeními ohrožujícími tisíce pracovních míst v Evropě. EU bude reagovat tvrdě a přiměřeně, aby ochránila své zájmy," reagoval na kroky americké strany předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker .„Budeme spolupracovat s Evropskou komisí a podporovat její plány na přijetí ochranných opatření v souladu s pravidly Světové obchodní organizace, aby byla zachována stabilita trhu v Evropské unii,“ ujistil Colunga z industriALL Europe.

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz