Ve zkoušeném Motorpalu nastaly opět normální časy

  • Zveřejněno: 26.02.2017

V jihlavském Motorpalu 21. února skončilo insolvenční řízení, v němž se tato známá strojírenská firma kvůli zadlužení nacházela od loňského 18. ledna.

Po jeho vyhlášení zažila firma velmi pohnuté časy. Krajský soud v Brně bez ohledu na reálný stav věcí dokonce rozhodl 9. února 2016 o jejím úpadku. Nepřijal přitom reorganizační plán, který firma připravila. Věc se dostala až k Ústavnímu sudu, který 14. dubna 2016 rozhodl ve prospěch Motorpalu. V rozhodnutí konstatoval, že brněnský krajský soudu, tím, že nepovolil navrhovanou reorganizaci podniku, šel nejen proti názoru většiny věřitelů výrobce dílů pro automobilky, kteří s ní souhlasí, ale také proti zákonu.

Podle nynějšího usnesení Krajského soudu v Brně k ukončení insolvenčního řízení podnik splnil podstatné části reorganizačního plánu. Od středy 22. 2. tak Motorpal, který zaměstnává celkem 1250 lidí, opět funguje ve standardním režimu.

Motorpal se ve svých čtyřech závodech zabývá výrobou zařízení pro vznětové motory. „Splnění všech stěžejních bodů v srpnu 2016 přijatého reorganizačního plánu znamená, že už je Motorpal opět finančně zdravou firmou. V provozní restrukturalizaci budeme samozřejmě dále pokračovat," uvedl generální ředitel Motorpalu Radim Valas. Podle něj jde o pozitivní signál pro zákazníky, dodavatele i zaměstnance.

To potvrdil i předseda ZO OS KOVO Motorpal a.s. Jihlava Ladislav Dinnebier: „Lidé se to teprve postupně dovídají a samozřejmě to všichni vnímáme velice pozitivně. Už delší dobu jedeme prakticky v normálním  režimu, ale soudní ukončení insolvence znamená, že už nemusíme věřitelských výbor žádat o schvalování  každé investice. Už je to jen na naší firmě. V každém případě je to velmi kladný signál, že podnik se stabilizuje a má budoucnost. Osobně mohu jen říct, jsem s tímto vývojem velmi spokojený.“

Majitelem Motorpalu se loni stala společnost Moto Capital podnikatele Grzegorze Hóta. Motorpalu poskytla prostředky, které byly použity na uspokojení pohledávek věřitelů a na financování provozu v průběhu reorganizace. Nový vlastník už nad jihlavskou firmou převzal plnou kontrolu.

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz