Více než stovce lidí v Jihlavě vymohly odbory regulérní pracovní smlouvy

  • Zveřejněno: 21.02.2018
  • Autor: (jom)

Další z řady vyjednávání o kolektivní smlouvě na roky 2019 až 2020 v jihlavském podniku Bosch Diesel se zase o něco přiblížilo k cíli. V den jednání s vedením firmy v úterý 20. února uspořádaly oba odborové svazy KOVO, jež v podniku působí, protestní pochod. Akce měla posloužit podpoře vyjednávání. Podle odborářů se podařilo prosadit některé z jejich požadavků, ke shodě na finálním znění kolektivní smlouvy však zatím nedošlo.

„Určitě došlo k pozitivnímu vývoji, tím nejvýznamnějším je zatím souhlas vedení s tím, že 130 zaměstnanců převede ze smluv na dobu určitou, na smlouvy na dobu neurčitou, což je myslím další významný krok k dohodě,“ říká předseda jedné z jihlavských organizací KOVO Roman Bence. Vedení podle něj také nabídlo zvýšení mezd o 1,5 %, s tím však odbory nesouhlasí. „Během předchozích kol jsme se v podstatě pohybovali kolem stále stejné nabídky. Musím říct, že toto jednání mělo zcela jinou úroveň než jednání předchozí. Věřím, že na dalším kole vyjednávání, které bude pokračovat za čtrnáct dnů, se k rozumnému řešení zase o něco přiblížíme,“ předpokládá šéf místních Kováků.  

Samotný protestní pochod s vlajkami odborů halami závodu Bosch Diesel v jihlavském Pávově měl podle Romana Benceho pozitivní efekt. „Protestní akce měla jednoznačně velkou podporu a řadu příznivých reakcí, ať už přímo v podniku, nebo mimo něj, spousta lidí nám také vyjádřilo sympatie mejlem nebo nám telefonovali s tím, že nás podporují v našich požadavcích,“ dodává k průběhu protestu předseda jedné ze dvou jihlavských OS KOVO.  Obdobnou akci uspořádali odboráři v Jihlavě už před sedmi lety.

Lidem z podniku Bosch Diesel, který patří k největším zaměstnavatelům v kraji, jde podle jejich slov o dosažení takové dohody, která bude odrážet výborné hospodářské výsledky podniku a ocení jejich práci. Vyjednávání začala již v listopadu loňského roku, návrhy zaměstnavatele však nebyly pro odbory přijatelné. Aktuálně zaměstnává společnost Bosch Diesel v Jihlavě kolem 5000 zaměstnanců - z toho téměř čtvrtina je členy některé ze dvou základních organizací OS KOVO, jež v podniku působí. Firma letos plánuje navýšit počet lidí o dalších zhruba 250. Jihlavský závod je nejmodernější a největší výrobní závod na výrobu komponentů palivových systémů určených pro zážehové a vznětové motory.

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz