VLÁDA A ODBORY BUDOU DNES JEDNAT O RŮSTU PLATŮ VE VEŘEJNÉM SEKTORU

  • Zveřejněno: 19.06.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda a odbory budou dnes jednat o růstu platů ve veřejném sektoru, uvádí se ve zprávě ČTK. Odborové svazy veřejného sektoru požadují pro učitele od října na výdělky o 15 procent více peněz a pro ostatní pracovníky zvýšení platových tarifů o deset procent. V případě, že by vláda o tom nezačala vyjednávat, jsou připraveny k protestům. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula si od schůzky slibuje uklidnění situace a nalezení dohody.

Premiér Andrej Babiš minulý týden oznámil, že se výdaje na platy proti letošku zvednou o deset procent, přidávání ale plošné nebude. Víc si přilepší učitelé, měli by dostat 15 procent. Sestry i pomocný zdravotnický personál by měl dostat příplatky za směny. Pro ostatní zaměstnance, tedy hasiče, policisty či úředníky, bude na platy o šest procent víc.

Představitelé odborových svazů si stěžují na to, že s nimi premiér Andrej Babiš a příslušní ministři na jednání o růstu platů dosud nezasedli, i když je o to žádaly před téměř čtvrt rokem. Ve výtkách odborů veřejného sektoru rovněž zaznělo, že premiér Andrej Babiš nedodržel ani slib zdravotnickým odborům, že se od května výdělky sester i pomocného personálu zvýší o deset procent. Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adama Vojtěch ale tvrdí, že žádný slib nedali a požadavek jen podpořili.

Podle premiéra Andreje Babiše by se výdělky měly zvyšovat nejhůře placeným pracovníků a tam, kde zaměstnanci chybí. O odměňování by měli rozhodovat nadřízení. S tím odboráři nesouhlasí a chtějí plošný růst pro všechny. Podle nich se kabinet rozdílným přidáváním v jednotlivých resortech snaží mezi pracovníky veřejného sektoru "vrazit klín".