Zdravotnická tripartita jednala o zvyšování platů a mezd a příplatku za směny

  • Zveřejněno: 20.07.2017
  • Autor: Ing. Ivana BŘEŇKOVÁ, místopředsedkyně OSZSP ČR

Bude v roce 2018 dostatek financí na zvýšení platů a mezd o 10 % všem zaměstnancům ve zdravotnictví? Bude se upravovat skupina zaměstnanců, které je poskytován nový příplatek za práci ve směnách? Především na tyto otázky chtějí znát odbory a zaměstnavatelé odpovědi, proto se 13. července uskutečnilo jednání pracovního tripartitního týmu pro zdravotnictví.

Zvyšování platů a mezd
Ke zvýšení platů a mezd zaměstnanců jsou nutné finance, to je jasné. Jasné je také to, že zdroje jsou dány státním rozpočtem a úhradovou vyhláškou. Právě tyto předpisy se připravují v době dovolených. Najít termín není jednoduché, ale po určitých úpravách se vždy dohodneme. Tým je tvořen nejvyššími zástupci za vládu, zaměstnavatele a odbory.

Zásadním bodem jednání tedy byla informace Ministerstva zdravotnictví o přípravě úhradové vyhlášky na rok 2018 v kontextu ekonomických možností systému veřejného zdravotního pojištění a zabezpečení navýšení platů a mezd pro rok 2018.

Úhradová vyhláška stanovuje hodnotu bodu (zdravotních výkonů), výši úhrad hrazených služeb a regulační omezení. Ve sbírce zákonů musí vyjít do 31. října. Na výši úhrad se sice mohou zádu předložily návrh společného závěru, který by měli sociální partneři přijmout.

Předsedkyně Dagmar Žitníková vyzvala zúčastněné strany, aby vyjádřily souhlas s tím, že pro rok 2018 budou navýšeny platové tarify a základní mzdy všem zaměstnancům ve zdravotnictví o 10 %. Zaměstnavatelé dodali, že souhlasí za podmínky, že budou pro toto navýšení zdroje. Zástupci Ministerstva zdravotnictví se vyjádřili ve smyslu, že jde o reálné odhady a ministerstvo se domnívá, že na zvýšení platů a mezd od 10 % prostředky budou. K těmto prohlášením zaměstnavatelů a ministerstva byla bouřlivá diskuse.

Předsedkyně Dagmar Žitníková za odbory a zaměstnance zdůraznila nesouhlas s jakýmkoliv¨nižším zvýšením platů a mezd než 10 % a požádala o úpravu kak tomu musí, a to v době dovolených, sejít.

V této chvíli nejsme ani ve fázi, že by kraje žádaly prostředky. Na MZ došla zatím pouze žádost z jednoho kraje, informace o tom, který kraj to byl, byla neveřejná.

Ministerstvo počítá s finančním krytím pro příští rok cestou úhradové vyhlášky. Odbory se obávají nedostatečného krytí, proto navrhují zachování tzv. dotačního řízení z prostředků státního rozpočtu.

Ministerstvo podalo informaci o připravovaných legislativních materiálech. Jedná se o již zmíněnou úhradovou vyhlášku, seznam výkonů a také o vyhlášky k zákonům č. 95/2004 Sb. a č. 96/2004 Sb., k zákonům ke způsobilosti lékařů a nelékařských zdravotnických povolání. Odbory připomněly nutnost úpravy katalogu prací.

Odbory požádaly o podporu a finanční zajištění práce orgánů ochrany veřejného zdraví, krajských hygienických stanic, Státního zdravotního ústavu, zdravotních ústavů. Hygienická služba je dlouhodobě finančně destabilizována.

Odbory požádaly o možnost dalšího zástupce z Psychiatrické nemocnice v Dobřanech do řídícího týmu MZ pro reformu psychiatrické péče. Žádosti bylo vyhověno.

Odbory požádaly, aby MZ podpořilo návrh odborů a zaměstnavatelů při úpravě katalogu prací zařadit řidiče vozidel ZZS do 8. platové třídy.

Pracovní tým se dohodl, že v případě, že bude projednávat bod týkající se krajů, bude přizván zástupce Asociace krajů ČR.

Další jednání pracovního týmu k úhradové vyhlášce se bude konat 22. srpna, tedy v době konečných příprav úhradové vyhlášky.

OS bude dál požadovat splnění dohody ke zvýšení základních mezd a platových tarifů o 10 % všem zaměstnancům ve zdravotnictví a úpravu podmínek pro příplatek za práci ve směnách.

 

 

  • Zdroj: osz.cmkos.cz, Bulletin