Brusel chce omezit dotace střední Evropě a poslat je na jih kontinentu

  • Zveřejněno: 24.04.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Brusel zamýšlí přesměrovat desítky miliard eur z fondů Evropské unie místo do zemí střední a východní Evropy, jako je Polsko, Maďarsko či Česko, spíše do jižních států kontinentu. Podle ČTK o tom informoval britský ekonomický list Financial Times (FT) s tím, že půjde o nejkontroverznější část návrhu rozpočtu EU pro období let 2021 až 2027. Finální podoba rozpočtu má být zveřejněna v květnu. České ministerstvo financí není změnám při stanovování objemu peněz nakloněno.

Evropská komise má podle listu v plánu ukončit dosavadní rozdělování peněz z kohezních fondů téměř výlučně na základě výše hrubého domácího produktu na obyvatele a nahradit ji mnohem širšími kritérii pokrývajícími řadu faktorů, od nezaměstnanosti mládeže, vzdělávání a životního prostředí až po inovace a přístup zemí k migraci. Navrhované změny by tak přinesly dramatickou proměnu politiky soudržnosti, která má za úkol podporovat méně rozvinuté části EU. Podle Štěpána Křečka, hlavního ekonoma BH Securities, společnosti obchodující s cennými papíry se tak politika soudržnosti Evropské unie promění. Země západní Evropy zřejmě budou posílat méně peněz do chudší východní Evropy a raději přesměrují finanční toky do bohatší, ale silně zadlužené jižní Evropy..

Diplomaté neoficiálně mluví o přesměrování fondů z Polska, Česka a pobaltských států do jižních států Evropy, jako jsou Itálie, Španělsko, Řecko, a dokonce i některé regiony Francie. Plánované změny budou podle britského listu Financial Times znepokojivé zejména pro Polsko a Maďarsko. Ty jsou velkými příjemci peněz z kohezních fondů, mají ale s Bruselem spory ohledně zásad právního státu a demokratických principů. Polsko již varovalo, že tvrdé podmínky pro financování spojené se spory o nezávislosti justice by mohly způsobit „enormní problémy“ a zasahovat do jeho suverénních práv.