Čeští příjemci vajec z EU je nemusí testovat na fipronil

  • Zveřejněno: 26.04.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Čeští příjemci vajec ze států EU je nebudou muset před prodejem kontrolovat na insekticid fipronil. Veterináři dnes odvolali mimořádné veterinární opatření, které platilo od 6. září loňského roku. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Za porušení povinnosti hrozila distributorům až dvoumilionová pokuta.

Vyšetření již delší dobu podle veterinářů fipronil ve vejcích nezjistila. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda se situace již evidentně stabilizovala a Státní veterinární správa proto již nevidí nutnost v pokračování opatření. Podle něj nebyl v žádných českých vejcích ani v potravinách z nich vyrobených fipronil prokázaný. Sušená a tekutá vejce, kde ho vyšetření prokázala, byla z dovozu.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé čeští producenti vajec chápou, že dovozcům vznikaly větší finanční náklady na kontroly. Unie by si však přála, aby kontroly pokračovaly u trvanlivých produktů, kde by se ještě mohl insekticid v budoucnu objevit.

"Petr Vorlíček k tomu dále dodal, že na základě doporučení Evropské komise vyvolaného právě skandálem s fipronilem ve vejcích byla v průběhu loňského podzimu mimořádnou kontrolní akcí prověřena také vejce z 15 tuzemských velkochovů. Laboratorní analýzy zahrnovaly 50 různých biocidů. Ani u jednoho vzorku nebyla žádná z těchto látek zjištěna.

Skandál vypukl loni v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso jedí lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický. V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích.

Mohly kvůli němu být vybity miliony nosnic, přesná čísla nejsou známá. V několika evropských zemích zdražila po vybití kvůli nedostatku na evropském trhu vejce, včetně ČR. Čeští veterináři v srpnu nařídili kontroly vajec těchto zemí, v září pak příkaz rozšířili na vaječné produkty z celé unie.