Kolektivní smlouva ve společnosti DEZA byla uzavřena

• Zveřejněno: 16.06.2018
  • Autor: (jom)

Odborový svaz KOVO se distancuje od jednání ZO OS ECHO, která dne 31. května podepsala s vedením společnosti DEZA kolektivní smlouvu a ukončila stávkovou pohotovost. Zástupcům OS KOVO bylo dokonce zabráněno, aby se podpisu kolektivní smlouvy účastnili. A to navzdory skutečnosti, že se na průběhu kolektivního vyjednávání a vyhlášení stávkové pohotovosti, k níž došlo 22. května, spolupodílely oba odborové svazy, a do té doby jednaly v naprosté shodě.

Odborový svaz KOVO působí v chemičce DEZA již od 31. října 2017, kdy zahájení své činnosti ve firmě oficiálním dopisem oznámil představenstvu společnosti. V souladu s platnými právními předpisy je zaměstnavatel povinen ke kolektivnímu vyjednávání přizvat zástupce všech odborových organizací, jež v podniku působí.

Postoj OS ECHO, který zabránil účasti na podpisu kolektivní smlouvy zástupcům OS KOVO, způsobil, že platnost této kolektivní smlouvy může být kdykoli zpochybněna. Odborový svaz ECHO, který působí ve firmách zabývajících se chemickou výrobou, zdůvodňuje své kroky mimo jiné skutečností, že OS KOVO nemá právo působit v subjektech zaměřených na chemickou výrobu. „OS KOVO nepůsobí jen ve společnostech zabývajících se kovovýrobou, ale v souladu se stanovami OS KOVO také všude tam, kde o to zaměstnanci projeví zájem, a to napříč různými obory,“ konstatuje místopředseda OS KOVO Libor Dvořák. „Všechny kroky, které OS KOVO učinil, jsou zcela v souladu s jeho stanovami a platnými právními předpisy. Je zcelanezpochybnitelné, že vše, co jsme až doposudpodnikli, má oporu v zákoně,“ říká právník OS KOVO JUDr. Jiří Podhajský.

„Odborový svaz KOVO má právo usilovat pomocí kolektivního vyjednávání nebo jiných zákonných prostředků o zlepšení pracovních podmínek těch, které OS KOVO zastupuje, a je nepřípustné jakékoli zasahování, které by omezovalo toto právo nebo bránilo výkonu činnosti Odborového svazu KOVO,“ komentuje situaci David Šrott, který ve společnosti DEZA zastupuje členy OS KOVO.

Oba odborové svazy původně žádaly, aby kolektivní smlouva pro letošní rok zaručila zaměstnancům zvýšení základních tarifních mezd o 13 %, růst příplatku za směnnost o 20 % a růst podílu na zisku o 2 %. Kolektivní smlouva jednostranně uzavřená odbory ECHO odpovídá původním požadavkům pouze v jediném bodu, a to růstu podílu na zisku o 2 %. Zahrnuje zvýšení základních tarifních mezd jen o 8 % a růst příplatků o 15 %.

• Zdroj: oskovo.cz, Kovák