Odboráři v Continentalu to hezky rozjeli

• Zveřejněno: 20.01.2018
  • Autor: (fav)

V kolektivní smlouvě pro rok 2018 vyjednali další zlepšení pro všechny zaměstnance v závodu Continental Automotive CR ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Předsedkyně ZO OS KOVO sdělila Kováku, že po šesti kolech náročného vyjednávání se zaměstnavatelem došlo k oboustranně přijatelnému kompromisu. Na výsledek mohou být odboráři hrdi. Přináší od 1. ledna 2018 především valorizaci mezd ve všech tarifních třídách o 8 %, zvýšení příplatku za práci v noci za každou odpracovanou hodinu z 15 na 20 Kč, za práci v nepřetržitých provozech ze 7 na 12 Kč a zvyšuje se rovněž odměna za pracovní pohotovost a příspěvek na dojíždění.

Zachovány zůstávají již existující benefity, například příspěvek na penzijní připojištění v rozpětí 200 až 1 600 Kč, jehož výše se určuje podle doby působení ve společnosti. Zaměstnavatel také hradí zaměstnancům 55 % z ceny závodního stravování, přispívá na rehabilitaci, oceňuje věrnost podniku a odměňuje zaměstnance při dosažení životního jubilea 50, 55, 60 a 65 let věku a při odchodu do důchodu, pokud ve firmě odpracovali nejméně deset let.

Přispívá na rekreaci dětí zaměstnanců a poskytuje věcný dárek v hodnotě 400 Kč dětem zaměstnanců, které jako prvňáčci v daném kalendářním roce nastupují povinnou školní docházku. Ve výčtu by se dalo pokračovat. Vše shrnuto potvrzuje následující: silná odborová organizace je pojistkou vyšších mezd, lepších pracovních a dalších podmínek i kvalitnější právní ochrany.

• Zdroj: oskovo.cz, Kovák