Potvrzeno: schopné odbory = lepší mzdy i bonusy

  • Zveřejněno: 30.01.2017
  • Autor: (fav)

Svědčí o tom jednoznačně některé kolektivní smlouvy, vyjednané základními organizacemi OS KOVO.

V Continental Automotive Czech Republic, s.r.o., závod Frenštát pod Radhoštěm se zaměstnavatel a odborová organizace dohodli, že nedojde k poklesu reálné mzdy s tím, že mzdový rozpočet bude pro rok 2017 celkově navýšen o 12 %.

Od 1. ledna 2017 vzrostly tarifní mzdy zaměstnanců plošně o 3 %. Při zavedení nového mzdového motivačního systému byly dále navýšeny tarifní mzdy zaměstnanců z rozpočtu ve výši 6 % s tím, že diferencované zvýšení mezd se pohybuje mezi 2 až 16 %. Zbývající 3 % z rozpočtu byla použita na navýšení příplatků. Byly rovněž zachovány stávající sociální benefity.

Komentář předsedkyně ZO OS KOVO Marie Pokludové: „Jednalo se o nejsložitější kolektivní vyjednávání, které jsme absolvovali. Vyjednávali jsme novou kolektivní smlouvu pro roky 2017–2020 a současně na žádost zaměstnavatele se vyjednávalo o zavedení nového mzdového a motivačního systému. O to více si konečného výsledku ceníme.

V době, kdy je velice nízká inflace, se dojednala historicky nejvyšší valorizace do mzdových tarifů zaměstnanců. Naše požadavky sice byly vyšší, ale nakonec se podařilo dojít ke kompromisu, který zaměstnancům zaručuje růst mezd.“

Také mezi zaměstnavatelem Valeo Compressor Europe, s.r.o., a ZO OS KOVO Zexel Valeo Humpolec, která působí v tomto podniku, byla podepsána nová kolektivní smlouva a její příloha a mzdový předpis na rok 2017.

Je v něm zvýšení mezd pro zaměstnance v dělnických profesích celkem o 2 000 Kč. První tisícovku dostanou v lednu, další v červenci.

Také THP letos mzdy narostou. Ve skupině B minimálně o 3 %, THP ve skupině B+ mají garantován minimální růst mezd o 5 %. I letos se budou vyplácet pololetní bonusy k dovoleným a Vánocům ve výši 10 000 Kč. Nová KS všem zaměstnancům přinese např. 6. týden dovolené a novinkou je i pracovní volno hrazené stejně jako dovolená. Letos jde o 2,5 dne, od roku 2018 to bude 5 dní.

Výrazněji hodnocena bude i věrnost podniku. Odměna po odpracování 15 let ve společnosti Valeo se tak např. ze současnýc 20 000 zvýší na 30 000 korun.

Navýšeny jsou i měsíční bonusy za senioritu. Dar zaměstnavatele na odborářské akce pro zaměstnance byl zvýšen o 50 000 Kč a činí letos celkem 250 000 Kč. Na otázku, čeho si na vyjednaném výsledku nejvíce cení, předseda ZO Miloš Král odpověděl: „Kromě navýšení mezd je to určitě skutečnost, že se nám podařilo obhájit pololetní bonusy. O nich byla velká diskuse, zaměstnavatel je chtěl rušit. Chtěl bych poděkovat všem, kteří nestojí stranou a podporují společnou věc vstupem do odborů. Nejde totiž jen o to, různé benefity z kolektivní smlouvy čerpat, ale také se osobně angažovat za to, aby se je podařilo prosadit. A právě těm, kteří tohle pochopili, a přidali se proto k nám, bych chtěl poděkovat.“

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák